Vegán chai fűszerezésű sütemény narancsos-vaníliás kókuszhabbal

Vegán chai fűszeres sütemény.

Bár a neve elég cifra, az elkészítése pofon egyszerű. A végeredmény a fűszerek miatt leginkább egy répatortára hasonlít, ráadásul egyáltalán nem édes, és bár hab nélkül is teljesen jól működik, azzal lesz teljes.

Hozzávalók

A chai fűszerkeverékhez:

Ehhez a Nosalty chai fűszerkeverék-receptjét használtam. Körbenéztem az interneten, kapható kész fűszerkeverék is, de a legtöbben van hozzáadott cukor, ami teljesen felesleges. A mennyiségen változtattam, így nekem került a keverékbe:

  • 60 g őrölt fahéj
  • 60 g őrölt gyömbér
  • 15 g őrölt szerecsendió
  • 12 g őrölt szegfűszeg
  • 30 g őrölt kardamom
  • 6 g őrölt feketebors

A tésztához:

  • 180 g liszt
  • 180 g kristálycukor
  • 2,5 kiskanál chai fűszerkeverék a fentiből
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/2 kiskanál só
  • 240 ml növényi tej
  • 60 ml olívaolaj
  • 1 kiskanál vaníliaaroma

A krémhez:

  • 1 konzerv kókusztej (a zsírosabb változat, ne a lightot vedd – bő fél nappal sütés előtt tedd be a hűtőbe!)
  • 1 evőkanál facsart narancslé
  • 2 kiskanál juharszirup
  • 1/2 kiskanál őrölt kardamom
  • 2 evőkanál porcukor
  • + 1 narancs reszelt héja

180 gramm liszthez adok 180 gramm kristálycukrot, 2,5 kiskanál chai fűszerkeveréket, 1 kiskanál szódabikarbónát, fél kiskanál sót és jól elkeverem. Ezután adok hozzá 240 milliliter növényi tejet, 60 ml olívaolajat, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Alaposan elkeverem.

Ezen a képen a fűszerkeverék látható – az illata elképesztő, igazi, őszies hangulatot ad.

Vegán chai fűszeres sütemény.

Az előző posztommal (vegán french toast recept) kapcsolatban többen írtatok, hogy jó, hogy megmutatom a lépéseket és nemcsak a végeredményről vannak fotók. Igyekszem majd többször így eljárni, ha az idő és a fények engedik.

Egy kimargarinozott (vagy sütőpapírra ellátott) 23*23 centis tepsit használtam. Először ijesztő lehet, hogy mennyire folyós és elterül a tészta, kevésnek is tűnik, de sütés közben szépen megemelkedik.

Így néz ki sütés előtt.

Vegán chai sütemény.

Ez pedig már a sütés utáni állapot. Piskótaszerű, levegős tésztát kapunk.

Vegán chai sütemény.

Hagyom kihűlni, közben pedig elkészítem hozzá a krémet. Anélkül is szuper, de vele még jobb.

Egy hűtött konzerv kókusztejet felbontok és a tetejéről kikanalazom a sűrű réteget. Csak ez kell, az alján lévő folyékony nem.

Egy perc alatt kézi mixerrel alacsony fokozaton krémesre verem, majd adok hozzá 1 evőkanál facsart narancslevet, két kiskanál juharszirupot, fél kiskanál őrölt kardamomot, illetve két evőkanál porcukrot. Ezután addig verem pár percen át magas fokozaton, amíg habos nem lesz az állaga.

Ha elkészültem, megkenem vele a süteményt, a tetejére pedig a narancs reszelt héját szórom.

Ezt a sütit el tudom képzelni muffinként és tortaformában is – a sütési idő ilyenkor változhat, mindenképpen tűpróbázni kell.

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.