Semmilyen különbséget nem érezni az eredetihez képest, sőt – nekem ez a változat ízlett a legjobban azok közül, amiket eddig életemben ettem.
A lenti mennyiséget én egy 23×23 centis formában készítettem el, ha te nagyobban, akkor szorozd fel arányosan az összetevőket. (Ha például 23×50-es formád van, akkor kétszeres adaggal, ha 50×50-es formád van, akkor négyszeressel.)
Ha mást is sütnél, itt megtalálod az összes vegán karácsonyi receptem.

Hozzávalók
A tésztához:
- 85 ml növényi tej
- 8 g friss élesztő
- 30 g cukor
- 280 g liszt
- 75 g margarin
- 1/2 kiskanál kurkuma (Ettől nagyon szép színe lesz.)
- 1 csipet só
- 60 g almapüré
A töltelékhez:
- 150 g darált dió (Én zöldségesnél vettem kimérve és itthon aprítóval daráltam le.)
- 95 g porcukor
- 12 g vaníliás cukor
Lekváros réteg:
- 400 g baracklekvár (minél „házibb” állagú, annál jobb)
A mázhoz:
- 125 g porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 1/2 kiskanál vanílaaroma
- 2-3 evőkanál növényi tej
85 milliliter langyos (maghőmérővel szoktam mérni, 40 fokosan tökéletes) növényi tejbe 8 gramm friss élesztőt morzsolok, adok hozzá egy kiskanál cukrot a kimért 30 grammból és hagyom felfutni.

A következő lépéseket csinálhatod egy tálban kézzel, én a robotgépem tésztakeverő fejét használtam. 280 gramm lisztben elmorzsolok 75 gramm felkockázott margarint, adok hozzá fél kiskanál kurkumát, egy csipet sót, a maradék cukrot, illetve hozzáadom a felfutott élesztős folyadékot és 60 gramm almapürét. Pár perc alatt készre gyúrom.
Tipp: almapürét találsz a legtöbb boltban, de otthon is készíthetsz. (Én 60 gramm almát felkockáztam, kevés citromlébe forgattam, hogy ne barnuljon meg, majd air fryerben 180 fokon tíz perc alatt puhára sütöttem. Ezután villával pürésítettem. Ha nincs itthon forrólevegős sütőd, mikróban is elvégezgeted ugyanezt.)
Ha vegán süteményt sütsz, 1 tojássárgáját 60 gramm almapürével tudsz helyettesíteni.
A tésztát lemérem, három részre osztom, majd a tésztadarabokat egyesével frissentartó fóliába csomagolom és 1-1,5 órán át hagyom kelni.
A tésztadarabokat egyesével lisztezett felületen 23×23 centisre nyújtom, jó vékonyra – tényleg elég pár milliméteresre, megnő majd. Egyet a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezek (nem baj, ha túllóg a sütőpapír, sőt, könnyebb lesz kiemelni a zserbót), majd megkenem a lekvár felével, 200 grammal. (Én mérlegre tettem a tepsit, így adagoltam rá a rétegeket, így tudtam egyenlően elosztani.) Ne kövesd el azt a hibát, mint én először: ha túllóg a tészta, ne vágd méretre, mert akkor lehet, hogy kifolyik a töltelék és elázik.
150 gramm darált diót, 95 gramm porcukrot elkeverek 12 gramm vaníliás cukorral, majd a felét egyenlően rászórom a lekváros rétegre. Erre jön a következő tésztaréteg, arra a lekvár másik fele, arra pedig a töltelék fele. A harmadik tésztaréteg után villával átszurkálom a tésztát (egészen a tészta aljáig), hogy a levegő könnyen tudjon majd távozni.
170 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 42 percen át sütöm. Ha elkészült, hagyom kihűlni, a tepsi tetejére egy vágódeszkát teszek, majd egy gyors mozdulattal átfordítom. Így a zserbó teteje nem a szabálytalan réteg, hanem a legalsó, a tepsi alja miatt kisimult tésztaréteg lesz.

A csokis réteghez 125 gramm porcukrot, 3 evőkanál kakaóport, 1/2 kiskanál vaníliaaromát és 2 evőkanál növényi tejet elkeverek csomómentesre. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá még egy kis tejet, nekem nem kellett hozzá.
A már hűlt zserbó tetejére öntöm, majd elsimítom. Hűtőben elég hamar megdermed.
Egy baráti sütésnél kipróbáltuk, hogy fele dió helyett mákot használtunk, és az egyik réteg mákos lett — nagyon finom lett úgy is. Ha te is így készítenéd, arra ügyelj, hogy a porcukrot és a vaníliás cukrot is el kell felezni a kétfajta tölteléknél.
Ez a zserbó recept vegán, tehát
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
