Nagyon gyorsan kész van, ráadásul több barátomon is teszteltem és alig tudták megkülönböztetni az igazitól. A lenti receptből nagyjából 12-13 darab lesz.
Hozzávalók
- 300 g köles
- 660 ml víz
- 1,5 dl növényi tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- + (gluténmentes) zsemlemorzsa és kókuszzsír a forgatáshoz
300 gramm kölest (amit előtte átmostam vízben) 660 milliliter vízzel forrásig főzök, ezután lejjebb veszem a lángot, majd adok hozzá 1,5 deciliter növényi tejet, három evőkanál porcukrot, egy evőkanál vaníliás cukrot, egy fél citrom reszelt héját és a levét, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Addig főzöm, amíg puha nem lesz és teljesen magába nem szívja a köles a folyadékot.
Ezután a kölesmasszát hagyom kihűlni, majd gombócokat gyúrok belőle. Kókuszzsíron megpirítok (gluténmentes) zsemlemorzsát, majd a gombócokat megforgatom benne.
Leggyakrabban eperlekvárral, illetve (boltban kapható) vegán tejföllel eszem.

Mivel ez a túrógombóc vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes, illetve
- ha gluténmentes zsemlemorzsába forgatod, akkor gluténmentes is.
