Vegán túrógombóc – kölesből készül, de olyan, mint az igazi

Nagyon gyorsan kész van, ráadásul több barátomon is teszteltem és alig tudták megkülönböztetni az igazitól. A lenti receptből nagyjából 12-13 darab lesz.

Hozzávalók

  • 300 g köles
  • 660 ml víz
  • 1,5 dl növényi tej
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • + (gluténmentes) zsemlemorzsa és kókuszzsír a forgatáshoz

300 gramm kölest (amit előtte átmostam vízben) 660 milliliter vízzel forrásig főzök, ezután lejjebb veszem a lángot, majd adok hozzá 1,5 deciliter növényi tejet, három evőkanál porcukrot, egy evőkanál vaníliás cukrot, egy fél citrom reszelt héját és a levét, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Addig főzöm, amíg puha nem lesz és teljesen magába nem szívja a köles a folyadékot.

Ezután a kölesmasszát hagyom kihűlni, majd gombócokat gyúrok belőle. Kókuszzsíron megpirítok (gluténmentes) zsemlemorzsát, majd a gombócokat megforgatom benne.

Leggyakrabban eperlekvárral, illetve (boltban kapható) vegán tejföllel eszem.

Vegán túrógombóc

Mivel ez a túrógombóc vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes, illetve
  • ha gluténmentes zsemlemorzsába forgatod, akkor gluténmentes is.