Vegán sós perec

Tökéletes vacsora, de este a hűtőbe téve is megkel a tészta, így szinte azonnal lehet vele indítani a reggelt, csak főzni és sütni kell majd. Én legtöbbször sóval és borssal (utóbbival teljesen más világ) szórom meg a tetejét, de mehet rá tökmag, vagy ha édesen ennéd majd, akkor mandula.

Hozzávalók

  • 3,5 dl + 2 l víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 zacskó instant/porélesztő
  • 500 g liszt
  • 2 kiskanál só
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 1 nagy csomag szódabikarbóna
  • ízlés szerint: só, bors, mandula, szezámmag, mák, stb.

A 3,5 dl langyos vízhez 1 evőkanál cukrot és 1 zacskó instant/porélesztőt adok, elkeverem és 15 percre félreteszem. (Ha van maghőmérőd otthon: a 40 fokos vízben fut fel legjobban az élesztő.)

500 gramm lisztet elkeverek 2 kiskanál sóval, és adok hozzá 3 evőkanál olvasztott kókuszzsírt.

Nagyjából tíz percig gyúrom (kézzel vagy robotgéppel 1-es fokozaton), közben 1-2 evőkanál lisztet adok hozzá – ha nem túl ragadós a tészta, nem biztos, hogy kell hozzá plusz liszt. Kiolajozott tálba teszem és egy óráig nedves konyharuhával letakarva kelesztem.

Vegán sós perec

A tésztát nyolc részre osztom, és perecformát hajtogatok belőlük.

Két liter forrásban lévő vízhez egy csomag szódabikarbónát adok, majd a pereceket fél-fél percig főzöm. Ezután sütőpapírra kerülnek és fűszerezem/ízesítem őket.

210 fokon alsó-felső sütéssel 12-13 percig sütöm őket úgy, hogy félidőnél megfordítom a tepsit. Sütés után kevés olvasztott kókuszzsírral kenem meg őket.