Nagy kedvencem a tiramisu, de vegán verzióból eddig még nem igazán ettem finomat. A lenti recept elronthatatlan, és ugyanúgy hozza a tökéletes tiramisu érzését, hiába készül tejtermék és tojás nélkül a piskóta, illetve a krém is.
Nem egy gyors sütemény, mert egy éjszakát kell pihennie a hűtőben.
Ez az adag nekem egy 20×30-as tepsiben sült tökéletesre, ha ettől eltérő méretű formában dolgoznál, arányosítsd a receptet. (Én a tepsik alapterületét számolom ki és azt elosztva kapok egy arányt.)
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 g liszt
- 100 g kristálycukor
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 200 ml víz
- 50 g olívaolaj (nem érződik a végeredményen)
- 1 kiskanál citromlé
Az áztatáshoz:
- nagyjából 2 dl kávé
- fél üveg (nagyjából 20 ml) rumaroma
A krémhez:
- 250 g vegán mascarpone (én a VegArt márkájút használtam)
- 200 ml vegán habtejszín/habkrém (én a Schlagfix márkájút használtam)
- 75 g porcukor
A szóráshoz:
- 1-2 evőkanál kakaópor
A vegán piskótával kezdünk. Egy tálba 200 gramm lisztet öntök, majd adok hozzá 100 gramm kristálycukrot, fél csomag (nagyjából 6 gramm) sütőport, egy kiskanál szódabikarbónát, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Elkeverem.
Öntök hozzá 200 milliliter vizet, illetve 50 gramm olívaolajat és egy kiskanál citromlevet. Egyneműre keverem.

Olajjal vékonyan kikenek egy 20×30 centiméteres tepsit (használhatsz sütőpapírt is olajozás helyett), majd beleöntöm a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben 18 percig sütöm alsó-felső sütéssel. Ha elkészült, hagyom picit hűlni, majd egy fejére fordított sütirácsot teszek a tepsire és egy gyors mozdulattal átfordítom rá a tésztát a tepsiből. Hagyom kihűlni, közben elkészítem a krémet.
250 gramm vegán mascarponéhoz 200 milliliter növényi habtejszínt/habkrémet adok, majd krémesre verem botmixerrel. Ezután kanalanként adok hozzá 8 evőkanál porcukrot (nagyjából 75 grammnak felel meg) és picit habosra verem.
A piskótát széltében három részre vágom, az így keletkezett részeket pedig 6-7 vékony darabra. A tiramisut egy kisebb tepsiben (22×22 centiméteresben) állítottam össze, mert amiben sütöttem, nem volt elég magas, de dolgozhatsz az eredetiben is, ha elfér benne két szinten a piskóta.

Lefőzök nagyjából két deciliter kávét, amihez egy fél üveg (20 ml) rumaromát adok. Elkeverem, és egyesével gyorsan megforgatom benne a piskótadarabokat (tényleg gyorsan, mert hamar mállik a tészta), amiket ezután már abba a tepsibe kezdem el (egymás között kicsit helyet hagyva) rétegezni, amiben végül a hűtőben tölti az éjszakát.
Az első réteg piskóta után a mascarponés krém felét a tepsibe öntöm és elegyengetem, majd jön a következő réteg piskóta és a krém második fele. Egy éjszakára hűtőbe teszem, majd tálaláskor pár evőkanál kakaóport szórok a tetejére.
A kerámiatál Zsiga Renáta munkája, tőle kaptam.
Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
