Vegán diós csiga – a legfinomabb foszlós tésztával

Vegán foszlós diós csiga.

Karácsonyról maradt meg elég sok darált dió, azt szerettem volna felhasználni, hogy ne vesszen el. A kelesztések miatt nem egy gyors sütemény, viszont maga az elkészítése egyszerű. Nekem a lenti adagból 12 csiga lett, amiből tíz két kerámiatálba fért bele (ezek egyszerre befértek a sütőbe), kettőt pedig air fryerben sütöttem meg – természetesen utóbbira is lesz sütési hőfok és idő a lenti receptben.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 + 410 g liszt
  • 160 + 160 ml növényi tej
  • 50 g + 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag (7 g) porélesztő
  • 3 evőkanál aquafaba (A csicseriborsó konzerve leve. Ha a maradékból készíteni valamit, itt megtalálod a vegán recepteket aquafabával. Ha nem, tedd egy lezárható befőttesüvegbe, pár napig eláll a hűtőben.)
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 kis csipet só

A töltelékhez:

  • 200 g darált dió
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál őrölt kardamom (elhagyható)

A kenéshez:

  • 80 g juharszirup

Először a tangzhongot készítem el – ez a titka a foszlós tésztának. Egy nyeles lábasba 35 gramm lisztet adok, majd öntök hozzá 160 milliliter növényi tejet. Csomómentesre keverem, közepes hőfokon folyamatos kevergetés mellett megfőzöm: viszonylag gyorsan besűrűsödik, utána pár perc alatt pudingszerűvé alakul – ekkor kész is van. Egy tálkába öntöm és hagyom kihűlni – nagyjából 15 perc elég neki, akkor jó, ha zselés-ruganyos állaga lesz.

Vegán diós csiga.

Közben felfuttatom az élesztőt: 160 milliliter langyos (ha van maghőmérőd, 40 fok a tökéletes) növényi tejben elkeverek egy evőkanál cukrot, majd ha felolvadt benne, hozzáöntök egy zacskó (7 grammos) porélesztőt, elkeverem és hagyom felfutni – nagyjából tíz perc alatt szép habos lesz.

Közben a robotgépem táljába kimérek 410 gramm lisztet, amihez 50 gramm kristálycukrot öntök, illetve hozzáadom a tangzhongot és a felfutott élesztős keveréket is. Három evőkanál aquafabát (a csicseriborsó konzerv leve) öntök hozzá, majd pár perc alatt a dagasztófejjel egységes tésztává dagasztom.

Vegán diós csiga.

Liszttől is függ a végeredmény, de egy picit ragadós (a táltól azért váljon el), rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha neked nehezen adja magát, nem válik el a táltól, adj hozzá kevés lisztet. Ezután hozzáadok 3 evőkanál étolajat és pár percig újra dagasztom. Időnként leállítom a gépet és egy spatulával lekaparom a tál oldalára ragadt tésztát, hogy tényleg mindent egybedagasszon a gépem. Ha elkészült, egy kilisztezett tálba teszem a tésztát, és konyharuhával lefedve nagyjából másfél óra alatt duplájára kelesztem.

Lisztezett felületen kinyomkodom a tésztából a levegőt, majd 36×36 centiméteres négyzetté nyújtom.

Vegán diós csiga.

Egy tálban elkeverek 200 gramm darált diót két kiskanál fahéjjal, illetve egy kiskanál kardamommal, ezzel megszórom a tésztát úgy, hogy mindenhova jusson töltelék. A tésztát szorosan feltekerem, majd 12 darabba vágom. Nekem ez az adag egy kerámiatálba, illetve egy öntöttvas serpenyőbe lett elég, sőt: kettő még maradt is. Utóbbiakat air fryerben sütöttem meg, mert a hagyományos sütőmbe nem fértek és nem akartam csak miattuk újabb fél óráig dolgoztatni a sütőt.

Air-fryer tipp: a két megmaradt csigát sütőpapírral kibélelt, nagyjából tíz centiméter átmérőjű szufléformába tettem, majd 160 fokra előmelegített forrólevegős sütőben 18 percig sütöttem.

A kerámiatálba/öntöttvas serpenyőbe sütőpapírt teszek (ha összegyűröd, majd széthúzod a papírt, úgy könnyebben belefekszik) és rájuk teszem a csigákat. Letakarom őket újra, majd fél órán keresztül kelesztem őket. Közben előmelegítem a sütőt 175 fokra. Ha elérte a hőfokot és lejárt a második kelesztés, 20 percig sütöm őket alsó-felső sütéssel, majd alufóliát teszek rájuk és újabb tíz percig sütöm.

Vegán diós csiga.

Ha elkészültek, hagyom őket hűlni. Közben felmelegítek 80 gramm juharszirupot, majd megkenem vele a csigák tetejét úgy, hogy azok még a sütőpapíros formában vannak.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.