A vegán paradicsomkrémleveshez hasonlóan ezt is elég gyakran készítem, nagyon gyorsan kész van és jól esik ebben a hűvös időben. A lenti adagból nekem két közepes tányérnyi lesz.
Hozzávalók
- pár evőkanál étolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 250 gramm gomba
- fél evőkanál pirospaprika
- kevés őrölt bors
- 300 ml zöldségalaplé (Vagy ugyanennyi forró vízben elkeverve egy vegán zöldségleveskocka)
- 120 ml növényi tej
- 1,5 evőkanál liszt
- 1/2 kiskanál só
- 1 kiskanál citromlé
- kevés petrezselyemzöld
- 1 hűtött konzerv kókusztej(nek a sűrű része)
Egy lábasba pár evőkanál étolajat löttyintek, majd közepes fokozaton pár perc alatt megpárolok rajta két fej apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadom a szeletekre vágott 250 grammnyi gombát és újra pár perc pirítás jön – akkor van kész, ha a gombák már megbarnultak picit.

Fél evőkanál pirospaprikát, illetve kevés őrölt borsot szórok a hagymára és a gombára, majd gyorsan elkeverem – a fűszerek íze jobban kijön, ha pirítunk rajtuk picit és nem a végén, a már kész leveshez adjuk őket.
Öntök hozzá 300 milliliter zöldségalaplevet (vagy ugyanennyi forró vízben elkevert egy vegán zöldségleveskockát), visszaveszem a gázt alacsony hőfokra és 10-15 percig hagyom főni.
Egy tálkában csomómentesre keverek 120 milliliter növényi tejet 1,5 evőkanál liszttel, majd folyamatos kavargatás mellett a lábasba öntöm. Hagyom újabb tíz percig főni a levest.

Fél kiskanál sót, egy kiskanál citromlevet, kevés apróra vágott petrezselyemzöldet adok hozzá, majd beleöntöm egy konzerv kókusztejnek a felső, sűrű részét. Továbbra is alacsony hőfokon 3-4 perc alatt összefőzöm.
A kerámiatál Zsiga Renáta munkája, tőle vásároltam.
Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
