Vegán kókusztejes-paprikás gombaleves

Vegán gombaleves.

A vegán paradicsomkrémleveshez hasonlóan ezt is elég gyakran készítem, nagyon gyorsan kész van és jól esik ebben a hűvös időben. A lenti adagból nekem két közepes tányérnyi lesz.

Hozzávalók

  • pár evőkanál étolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 250 gramm gomba
  • fél evőkanál pirospaprika
  • kevés őrölt bors
  • 300 ml zöldségalaplé (Vagy ugyanennyi forró vízben elkeverve egy vegán zöldségleveskocka)
  • 120 ml növényi tej
  • 1,5 evőkanál liszt
  • 1/2 kiskanál só
  • 1 kiskanál citromlé
  • kevés petrezselyemzöld
  • 1 hűtött konzerv kókusztej(nek a sűrű része)

Egy lábasba pár evőkanál étolajat löttyintek, majd közepes fokozaton pár perc alatt megpárolok rajta két fej apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadom a szeletekre vágott 250 grammnyi gombát és újra pár perc pirítás jön – akkor van kész, ha a gombák már megbarnultak picit.

Vegán gombaleves.

Fél evőkanál pirospaprikát, illetve kevés őrölt borsot szórok a hagymára és a gombára, majd gyorsan elkeverem – a fűszerek íze jobban kijön, ha pirítunk rajtuk picit és nem a végén, a már kész leveshez adjuk őket.

Öntök hozzá 300 milliliter zöldségalaplevet (vagy ugyanennyi forró vízben elkevert egy vegán zöldségleveskockát), visszaveszem a gázt alacsony hőfokra és 10-15 percig hagyom főni.

Egy tálkában csomómentesre keverek 120 milliliter növényi tejet 1,5 evőkanál liszttel, majd folyamatos kavargatás mellett a lábasba öntöm. Hagyom újabb tíz percig főni a levest.

Vegán gombaleves.

Fél kiskanál sót, egy kiskanál citromlevet, kevés apróra vágott petrezselyemzöldet adok hozzá, majd beleöntöm egy konzerv kókusztejnek a felső, sűrű részét. Továbbra is alacsony hőfokon 3-4 perc alatt összefőzöm.

A kerámiatál Zsiga Renáta munkája, tőle vásároltam.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.