Vegán paradicsom-krémleves „parmezános” gnocchival

Vegán paradicsomleves.

A karácsonyi süteményes receptdömping után szerettem volna újra vegán sós ételeket posztolni, ezért úgy döntöttem, megmutatom a kedvenc paradicsom-krémlevesem. Nagyon jól esik a hideg napokon, tele van rosttal, a vegán gnocchi miatt pedig egy ideig nem is éhezünk meg utána.

A lenti hozzávalókból nekem két kisebb tányérnyi adag lesz.

Ha kedveled a leveseket, ajánlom a vegán kókusztejes-paprikás gombaleves receptjét a blogról.

Hozzávalók

A leveshez:

  • 65 g natúr kesudió
  • 420 g érett (koktél)paradicsom
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • egy csipet só
  • egy kis csipet bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 120 ml zöldségalaplé (Vagy ugyanennyi forró vízben elkeverve egy fél vegán zöldségleveskocka.)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom

A gnocchihoz: (Kimondottan ehhez a leveshez kevés kell, de nem akarok pár szem gnocchiba ennyi munkát beletenni, így nekem a lenti adag mindig elég nemcsak a levesre, de egy vacsorához is növényit tejszínnel tésztaként elkészítve).

  • 270 g (piros) burgonya
  • egy csipet só
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 140 g liszt
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely (Ettől lesz sajtos íze.)
  • + kevés margarin a pirításhoz
Vegán paradicsomleves.

A levessel kezdjük. 65 gramm kesudiót beáztatok forró vízben és hagyom is, amíg el nem készül a leves többi része. Nekem elég erős a turmixgépem, ha neked nem annyira, előző éjszaka áztasd be a kesudiót.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. 420 gramm érett (koktél)paradicsomot egy sütőpapíros tepsire teszek, meglocsolom kevés (nagyjából egy evőkanál) olívaolajjal, sózom, borsozom, majd adok hozzá két gerezd fokhagymát és alsó-felső sütéssel 20 percig sütöm.

Air fryer-tipp: Ennyiért sokszor nem szeretem bekapcsolni a sütőt, így a legtöbbször – amióta megvan – forrólevegős sütőben készítem el a paradicsomot. 170 fokra előmelegítem, majd 20 percig sütöm. Az összes vegán air fryer receptet itt találod.

A recepthez kell 120 milliliter zöldségalaplé, ezt vagy elkészíted korábban vagy helyettesíted 120 milliliter forró vízzel, amiben feloldasz fél zöldségleveskockát.

Közben 270 gramm megpucolt és felkockázott (piros) burgonyát felrakok főni.

Vegán paradicsomleves.

Ha megsült a paradicsom, turmixgépbe öntöm (a fokhagymával, illetve az olajjal és az eresztett levével együtt), az ázott kesuról leöntöm a vizet és a kesudiót is hozzáadom, majd még egy evőkanál sűrített paradicsomot, illetve a zöldségalaplét is. Krémesre turmixolom.

Most jöhet a vegán gnocchi elkészítése.

Ha megfőtt a krumpli, krémesre töröm, majd adok hozzá egy csipet sót, egy evőkanál olajat, illetve 140 gramm lisztet és egy evőkanál sörélesztőpelyhet – utóbbi a sajtos ízt adja. Kézzel egynemű gombóccá gyúrom, majd darabokat csipegetve belőle golyókat formázok. Ezután egy villát hasra fordítok és végiggörgetem a tetejükön a kis golyókat – ettől lesz jellegzetes gnocchi formájuk.

Vegán paradicsomleves.

Egy lábasban vizet forralok, majd a gnocchikat 1-2 percig főzöm – amint feljönnek a víz tetejére, készen is vannak. Írtam fentebb, hogy nekem ez a mennyiség még egy tésztavacsorához is elég, amit arra szánok, azt félreteszem, a leveshez tervezett mennyiséget pedig kevés margarinon egy serpenyőben megpirítom.

A kerámiatál Zsiga Renáta munkája, tőle vásároltam.

Elkészítetted? Oszd meg velem Instagramon! Kérdésed van a recepttel kapcsolatban? Írj nekem emailt!

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.