A kedvenc kávézókban kapható csokis muffinod – vegán verzióban

Vegán csokis muffin.

Nagyon szeretem a muffinokat, a kávézókban kapható csokisakat pedig kiemelten, viszont azok a legritkább esetben vegán változatok. Ezért most hoztam egy receptet, amiben semmilyen tejtermék vagy tojás nincs, de íz alapján nem mondaná meg senki, hogy nem „hagyományos”. A recept végén egy trükköt is mutatok arra, hogy hogyan lehet sütőpapírból elkészíteni azt a tipikus muffinkosarat.

A lenti adagból nekem hat nagyobb muffin lett.

Hozzávalók

Száraz összetevők:

  • 105 g liszt
  • 125 g cukor
  • 30 g kakaópor
  • 3 kiskanál (12 g) sütőpor
  • 1/2 kiskanál só

Nedves összetevők:

  • 150 ml növényi tej
  • 70 g napraforgó étolaj
  • 85 g növényi joghurt
  • 1 tábla vegán étcsoki (ha csak fél van otthon, az is okés)

Opcionálisan:

  • darált magvak, mazsola, vörös áfonya

Egy tálba 105 gramm lisztet öntök, adok hozzá 125 gramm cukrot, 30 gramm kakaóport, három kiskanál sütőport (nálam ez 12 gramm volt), illetve fél kiskanál sót. Elkeverem.

Vegán csokis muffin.

Ezután adok hozzá 150 milliliter növényi tejet, 70 gramm (napraforgó) étolajat, 85 gramm növényi joghurtot, majd egyneműre keverem.

Egy tábla vegán étcsokit apró darabokra vágok, kétharmadát beleforgatom a tésztába. (Többször megsütöttem ezt a muffint, volt, hogy csak egy fél tábla étcsokit vágtam bele, a tetejére nem szórtam és úgy is tökéletes lett.)

Én most nem tettem bele semmi mást, de nagyon jól passzolnak hozzá a darált magvak, vagy a mazsola, esetleg vörös áfonya.

Vegán csokis muffin.

Egy muffintálcába (én szilikonból készültet használtam, ami a képeken is látszik) kosarakat rakok (nekem hat nagyobb darab lett ebből a mennyiségből), majd ezekbe kanalazom a tésztát. A tetejükre szórom az apróra vágott étcsoki maradék egyharmadát.

A sütőt előmelegítem 210 fokra, ha elérte a hőfokot, a muffinokat 10 percig sütöm alsó-felső sütéssel ezen a hőmérsékleten (így gyorsan megemelkednek, illetve a tetejük is szép lesz), utána pedig 190 fokon még 15 percig, de mivel minden sütő más, leginkább tűpróbáig.

Hagyd egy ideig hűlni, mert forrón lehet, hogy szétesik. Másnap, de még két nappal később is nagyon finom – teszteltem!

Vegán csokis muffin.

Tipp: ha tizenkettes muffinformában sütsz, de csak hat muffint, tedd őket távol egymástól, így a forró levegő jobban tud áramlani köztük, szebben sülnek.

Muffinkosarak sütőpapírból

Nekem valahogy a bolti muffinkosarak mindig túl alacsonyak, így elkészítettem a sajátom. Ehhez sütőpapírra lesz szükséged, amelyeket négyzetformára kell vágni. Ezután meg kell hajtani egyfelől négy részre, majd utána még 45 fokban – a lenti papíron látszanak a hajtások. Segítségedre lehet egy akkora pohár, amelynek az alja pont passzol a muffintálcádba.

Vegán csokis muffin.

Ha kedvet kaptál a muffinsütéshez, itt megnézheted az összes vegán muffin receptet a blogról.

Mivel ez a recept vegán, ezért

  • tej nélkül,
  • tojás nélkül,
  • laktóz nélkül

készült.