Az egyik kedvenc őszi italom lett a vegán chai latte: az elmúlt hetekben minden reggel készítek egy adaggal, amit aztán a termoszomból munkába menet elkortyolgatok. Nagyon szeretem a különleges ízét és sikerült megtalálni azt a változatot, ami nekem a leginkább ízlik. Több recept is van az interneten, van, ahol már a szálas tea is chai fűszerezésű, én maradtam a fekete tea alapnál, és azt fűszereztem meg.
Ha szereted a chai fűszert, ajánlom a blogról a vegán chai fűszerezésű sütemény narancsos-vaníliás kókuszhabbal receptet.
A lenti összetevők egy pohárra elegendőek, de lehet nyugodtan szorozni, ha több adaggal készítenénk egyszerre.
Hozzávalók
- egy bögrényi (nagyjából 2,5 dl növényi tej)
- egy filter fekete tea
- egy kiskanál juharszirup
- egy kiskanál chai fűszerkeverék.

Utóbbival kapcsolatban: a bolti kész verziókat sokszor cukorral dúsítják, ezért én elkészítettem itthon egy üvegben egy jó nagy adagnyit, amihez a Nosalty receptjét vettem alapul. A mennyiségen változtattam, így nekem került bele végül:
- 60 g őrölt fahéj
- 60 g őrölt gyömbér
- 15 g őrölt szerecsendió
- 12 g őrölt szegfűszeg
- 30 g őrölt kardamom
- 6 g őrölt feketebors
Ebből kell majd egy kiskanálnyi.
Egy kisebb nyeles lábasban elkezdek melegíteni egy bögrényi (nagyjából 2,5 deciliter) növényi tejet. Amikor buborékozik, lehúzom a tűzről, teszek bele egy fekete teafiltert, majd 5-6 percig hagyom benne ázni.
Ezután a filtert kiveszem, a tejet visszateszem a tűzre, újra forrásig melegítem, majd közben adok hozzá egy kiskanál juharszirupot, illetve egy kiskanál chai fűszerkeveréket. Forrástól számítva nagyjából egy percig kevergetem, utána pedig egy teatojás segítségével leszűröm, így a fűszerek nagy része a lábasban marad és nem zavar majd az iszogatásnál.

Opcionálisan lehet rá tenni növényi tejből készült habot (én vettem tejhabosítót és a „barista” jellegű növényi tejekből habosítok kicsit a tetejére), illetve most szórtam rá egy kevés fahéjat is.
Bármelyik vegán sütim mellé tökéletes, de ha egyet kéne ajánlani, akkor a fahéjas–kardamomos almatortát ajánlom hozzá.
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
