Gyorsan megvan és olyan lekvárt használsz hozzá, amilyet csak szeretnél. Nekem a lenti adag negyven darabra, azaz húsz párra elég.
Air fryerben is elkészíthető, lent mutatom hozzá a tudnivalókat.
Ha mást is sütnél, itt megtalálod az összes vegán karácsonyi receptem.

Hozzávalók
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 170 g margarin
- 2 kiskanál vaníliaaroma
- 1 citrom reszelt héja / 1 kiskanál szárított reszelt citromhéj
- 120 g porcukor
- 3 kiskanál növényi tej
- + lekvár
Egy nagyobb tálba 300 gramm lisztet szitálok és egy csipet sót adok hozzá. 170 gramm (sótlan) kockákra vágott margarint adok hozzá, majd a kezemmel eldolgozom, hogy egy morzsás tésztát kapjak.
Hozzáadok két kiskanál vaníliaaromát, egy citrom reszelt héját, és hozzászitálok 120 gramm porcukrot. Összegyúrom, közben pedig három kiskanál növényi tejet adok hozzá – kanalanként, közben mindig gyúrok rajta egy picit. A labdává összeállt tésztát kettéosztom, a darabokat fóliába csomagolom és beteszem őket egy órára a hűtőbe.
Az egyik tésztát két lisztezett sütőpapír között kinyújtom nagyjából fél centisre – ennél vékonyabbra nem érdemes, mert nagyon sokat nem emelkedik a tészta sütés közben. A sütőt előmelegítem 180 fokra.

Formával kiszaggatom a linzerek alját, egy sütőpapíros tepsire teszem őket. Ha még nem melegedett fel a sütő, akkor beteszem a tepsit a hűtőbe, ha igen, akkor beteszem őket sülni. 10-12 percig sütöm őket alsó-felső sütésen – nem szabad, hogy megbarnuljanak. Hiába tűnik nyersnek a tészta, ahogy kihűl, keményedik picit.
Air fryer-tipp: 165 fokra előmelegített forrólevegős sütőben 6 percig süsd, majd hagyd kihűlni. Itt találod az összes vegán air fryeres receptet.
A sütési idő vége felé kiveszem a hűtőből a másik adag tésztát és kiszaggatom belőle a linzerek tetejét. Sütőpapíros tepsire teszem őket és az első adag után ezt is 10-12 percig sütöm. (Ha előbb szaggatjuk ki a formákat, minthogy az első adag elkészül, ezt a tepsit is tegyük be addig a hűtőbe. Ha nem hidegen kerül a sütőbe a tészta, akkor picit formáját veszti, elterül.)
Ha kihűltek, az aljakat kenjük meg lekvárokkal, a tetejüket pedig szórjuk meg porcukorral. Ezután illesszük egymáshoz a részeket.
Mivel ez a recept vegán, ezért
- tej nélkül,
- tojás nélkül,
- laktóz nélkül
készült.
