Vegán foszlós kakaós csiga

A legjobb benne (az ízén és az állagán kívül), hogy kezdéstől számítva egy óra múlva már eheted is. A lenti adagból hat csiga lesz.

Hozzávalók

A tésztához:

  • 45 g szobahőmérsékletű almapüré (lehet házilag is készíteni)
  • 45 g olvasztott, szobahőmérsékletű margarin
  • 300+40 g liszt
  • 5 g porélesztő
  • 45 g cukor
  • 1/2 kiskanál só
  • 130 ml növényi tej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj
  • 1,5 kiskanál vaníliaaroma

A töltelékhez:

  • 45 g olvasztott margarin
  • 1,5 evőkanál kakaó (vagy fahéj)
  • 3 evőkanál cukor

A kenéshez (opcionális):

  • 2-3 evőkanál növényi tej
  • 1 evőkanál juharszirup

A krémhez (opcionális):

  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 7-8 evőkanál porcukor

Kimérek 45 gramm almapürét, fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen. Megolvasztok egy kisebb lábasban 45 gramm margarint és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.

300 gramm lisztet elkeverek 5 gramm porélesztővel, 45 gramm cukorral és fél kiskanál sóval. 

Langyosra melegítek 130 ml növényi tejet (én maghőmérővel szoktam mérni, 40-41 fok a legjobb). Ezt hozzáöntöm a lisztes keverékhez, majd hozzáadom az almapürét, az olvasztott margarint, 2 evőkanál citromlét, 1 evőkanál reszelt citromhéjat, illetve 1,5 kiskanál vaníliaaromát.

Tíz percig dagasztom a tésztát géppel, közben majd felvesz még lisztet, nekem mindkét alkalommal, amikor elkészítettem, nagyjából 40 grammot kellett pluszban hozzáadni. Akkor jó a tészta, ha rugalmas, picit tapad, de nem kezelhetetlen. Hagyom pár percig a tálban pihenni, addig elkészítem a tölteléket.

Egy kis lábasban 45 gramm margarint megolvasztok. 1,5 evőkanál kakaót (vagy fahéjat) egy kis tálban elkeverek 3 evőkanál cukorral. (Itt az arányok tetszés szerint módosíthatóak, én általában 1:2 arányban szoktam a kakaóport keverni cukorral.)

Vegán foszlós kakaós csiga

Lisztezett felületen a tésztát 30×40 centiméteres téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott margarinnal és megszórom a kakaós-cukros keverékkel úgy, hogy mindenhova jusson belőlük. Pizzavágóval hat egyenlő vastag csíkra vágom a tésztát hosszában, ezeket egyesével felcsavarom és egy sütőpapírral bélelt tűzálló tálba vagy tepsibe teszem. Félreteszem pihenni, a sütőt előmelegítem 180 fokra, majd amikor elérte a hőfokot, a tésztát megkenem 1 evőkanál juharszirup és 2-3 evőkanál növény tej keverékével (elhagyható, de szép barna lesz tőle a teteje), majd beteszem a tésztát és 30-32 percen át sütöm alsó-felső sütéssel.

A tetejére nem muszáj tenni krémet, anélkül is nagyon finom, de ha valami villantósat szeretnénk, akkor 1-2 evőkanál citromlevet keverjünk el 7-8 evőkanál porcukorral és azzal kenjük meg.

Mivel ez a foszlós kakaós csiga vegán, ezért

  • tejmentes
  • tojásmentes
  • laktózmentes.