A legjobb benne (az ízén és az állagán kívül), hogy kezdéstől számítva egy óra múlva már eheted is. A lenti adagból hat csiga lesz.
Hozzávalók
A tésztához:
- 45 g szobahőmérsékletű almapüré (lehet házilag is készíteni)
- 45 g olvasztott, szobahőmérsékletű margarin
- 300+40 g liszt
- 5 g porélesztő
- 45 g cukor
- 1/2 kiskanál só
- 130 ml növényi tej
- 2 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
- 1,5 kiskanál vaníliaaroma
A töltelékhez:
- 45 g olvasztott margarin
- 1,5 evőkanál kakaó (vagy fahéj)
- 3 evőkanál cukor
A kenéshez (opcionális):
- 2-3 evőkanál növényi tej
- 1 evőkanál juharszirup
A krémhez (opcionális):
- 1-2 evőkanál citromlé
- 7-8 evőkanál porcukor
Kimérek 45 gramm almapürét, fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen. Megolvasztok egy kisebb lábasban 45 gramm margarint és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
300 gramm lisztet elkeverek 5 gramm porélesztővel, 45 gramm cukorral és fél kiskanál sóval.
Langyosra melegítek 130 ml növényi tejet (én maghőmérővel szoktam mérni, 40-41 fok a legjobb). Ezt hozzáöntöm a lisztes keverékhez, majd hozzáadom az almapürét, az olvasztott margarint, 2 evőkanál citromlét, 1 evőkanál reszelt citromhéjat, illetve 1,5 kiskanál vaníliaaromát.
Tíz percig dagasztom a tésztát géppel, közben majd felvesz még lisztet, nekem mindkét alkalommal, amikor elkészítettem, nagyjából 40 grammot kellett pluszban hozzáadni. Akkor jó a tészta, ha rugalmas, picit tapad, de nem kezelhetetlen. Hagyom pár percig a tálban pihenni, addig elkészítem a tölteléket.
Egy kis lábasban 45 gramm margarint megolvasztok. 1,5 evőkanál kakaót (vagy fahéjat) egy kis tálban elkeverek 3 evőkanál cukorral. (Itt az arányok tetszés szerint módosíthatóak, én általában 1:2 arányban szoktam a kakaóport keverni cukorral.)

Lisztezett felületen a tésztát 30×40 centiméteres téglalappá nyújtom, megkenem az olvasztott margarinnal és megszórom a kakaós-cukros keverékkel úgy, hogy mindenhova jusson belőlük. Pizzavágóval hat egyenlő vastag csíkra vágom a tésztát hosszában, ezeket egyesével felcsavarom és egy sütőpapírral bélelt tűzálló tálba vagy tepsibe teszem. Félreteszem pihenni, a sütőt előmelegítem 180 fokra, majd amikor elérte a hőfokot, a tésztát megkenem 1 evőkanál juharszirup és 2-3 evőkanál növény tej keverékével (elhagyható, de szép barna lesz tőle a teteje), majd beteszem a tésztát és 30-32 percen át sütöm alsó-felső sütéssel.
A tetejére nem muszáj tenni krémet, anélkül is nagyon finom, de ha valami villantósat szeretnénk, akkor 1-2 evőkanál citromlevet keverjünk el 7-8 evőkanál porcukorral és azzal kenjük meg.
Mivel ez a foszlós kakaós csiga vegán, ezért
- tejmentes
- tojásmentes
- laktózmentes.
