Édesapám születésnapjára sütöttem először tortaformában (16 centiméteresben), előtte csak kenyérformában próbálkoztam vele.
Hozzávalók
- 250 g liszt
- 2 kiskanál sütőpor
- 60 g kakaópor
- 180 g cukor
- 1 csipetnyi só
- 2 narancs kifacsart leve és reszelt héja
- 125 ml étolaj
- 2 dl növényi tej
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 110 g margarin
- 30 g kakaópor
- 180 g porcukor
- 2 evőkanál narancslé
- 2 evőkanál rumaroma
A 250 gramm lisztet, 2 kiskanál sütőport, 60 gramm kakaóport, 180 gramm cukrot és egy csipetnyi sót elkeverem egy tálban.
Két (bio, kezeletlen) narancsnak lereszelem a héját, majd kifacsarom őket. A léből 2 evőkanálnyit félreteszek, a maradékot a reszelt héjjal együtt egy tálba teszem, majd adok hozzá 125 ml étolajat, 2 dl növényi tejet, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Alaposan elkeverem.
A nedves összetevőket a szárazra öntöm és elkeverem – ezt nem kell annyira alaposan, a lényeg, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. A tésztát két tálba osztom szét.
A tortaformát körbebéleltem sütőpapírral, sütőpapíros tepsire tettem (fontos, hogy egyenes legyen a tepsi alja, különben túl sok tészta folyik ki), majd beleöntöttem a tészta egyik felét. 45 percen át sütöttem 165 fokon alsó-felső sütéssel – a lényeg, hogy a tűpróbát állja ki.
Miután megsült, kivettem a sütőből, hagytam picit hűlni, majd kivettem a formából és félretettem teljesen kihűlni, méghozzá úgy, hogy a formát a fejére fordítottam, így a tökéletesen lapos alja került felülre – könnyebb egy lapos felületet díszíteni, mint egy púposat. A sütést megismételtem a tészta másik felével is.

110 g margarint 30 g kakaóporral, 180 g porcukorral, a félretett 2 evőkanál narancslével, illetve 2 evőkanál rumaromával mixer segítségével „habosra” vertem. A tészta alsó részét tegyük arra a tálcára/tányérra/tortatartóra, amin tálalni akarjuk, ugyanis a következő lépések után nem tudjuk már mozgatni.
Az alsó részt megkentem a kakaós krémmel, rátettem a felső részét és az oldalát is megkentem a krémmel, majd végül a tetejét. A tetejére szórtam még szitált kakaóport is, illetve vegán étcsokit aprítottam és azt szórtam rá „rusztikusan”.
Ami még dobhat a tortán: ha mazsolát rumba áztatunk és azt keverjük a krémbe.
