Vegán csokis-narancsos torta

Édesapám születésnapjára sütöttem először tortaformában (16 centiméteresben), előtte csak kenyérformában próbálkoztam vele.

Hozzávalók

  • 250 g liszt
  • 2 kiskanál sütőpor
  • 60 g kakaópor
  • 180 g cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 narancs kifacsart leve és reszelt héja
  • 125 ml étolaj
  • 2 dl növényi tej
  • 1 kiskanál vaníliaaroma
  • 110 g margarin
  • 30 g kakaópor
  • 180 g porcukor
  • 2 evőkanál narancslé
  • 2 evőkanál rumaroma

A 250 gramm lisztet, 2 kiskanál sütőport, 60 gramm kakaóport, 180 gramm cukrot és egy csipetnyi sót elkeverem egy tálban.

Két (bio, kezeletlen) narancsnak lereszelem a héját, majd kifacsarom őket. A léből 2 evőkanálnyit félreteszek, a maradékot a reszelt héjjal együtt egy tálba teszem, majd adok hozzá 125 ml étolajat, 2 dl növényi tejet, illetve egy kiskanál vaníliaaromát. Alaposan elkeverem.

A nedves összetevőket a szárazra öntöm és elkeverem – ezt nem kell annyira alaposan, a lényeg, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók. A tésztát két tálba osztom szét.

A tortaformát körbebéleltem sütőpapírral, sütőpapíros tepsire tettem (fontos, hogy egyenes legyen a tepsi alja, különben túl sok tészta folyik ki), majd beleöntöttem a tészta egyik felét. 45 percen át sütöttem 165 fokon alsó-felső sütéssel – a lényeg, hogy a tűpróbát állja ki.

Miután megsült, kivettem a sütőből, hagytam picit hűlni, majd kivettem a formából és félretettem teljesen kihűlni, méghozzá úgy, hogy a formát a fejére fordítottam, így a tökéletesen lapos alja került felülre – könnyebb egy lapos felületet díszíteni, mint egy púposat. A sütést megismételtem a tészta másik felével is.

Vegán csokis-narancsos torta

110 g margarint 30 g kakaóporral, 180 g porcukorral, a félretett 2 evőkanál narancslével, illetve 2 evőkanál rumaromával mixer segítségével „habosra” vertem. A tészta alsó részét tegyük arra a tálcára/tányérra/tortatartóra, amin tálalni akarjuk, ugyanis a következő lépések után nem tudjuk már mozgatni.

Az alsó részt megkentem a kakaós krémmel, rátettem a felső részét és az oldalát is megkentem a krémmel, majd végül a tetejét. A tetejére szórtam még szitált kakaóport is, illetve vegán étcsokit aprítottam és azt szórtam rá „rusztikusan”.

Ami még dobhat a tortán: ha mazsolát rumba áztatunk és azt keverjük a krémbe.